9N i murs

El 9 de novembre de 1989 va caure el mur de Berlín; per tant, el proper 9 de novembre farà 25 anys. Van ser ciutadans, que volien ser lliures, els que van fer caure el mur. El van fer caure, primer mentalment, després físicament. Ells i molts altres ens han mostrat el camí.

Avui els catalans i les catalanes ens trobem davant un altre mur, el mur del govern de Madrid; i el 9 de novembre de 2014, hem de fer caure aquest mur, de manera democràtica i pacífica, amb el nostre comportament cívic, com és de costum.

L’Espanya de pandereta d’avui ens mostra el pitjor rostre políticament parlant. La manca de dignitat i respecte, que demostren envers tot un poble sencer, mereix la repulsa més profunda.

L’any 1978 els espanyols i els catalans de l’època varen construir, cadascú aportant el seu maó, el mur constitució espanyola. Tots hi van projectar molt i més! Alguns van creure que el podrien embellir i convertir-lo en el mur de les meravelles o que amb el temps s’aniria foradant i es podria respirar còmodament. Però, ai las, el mur amb el temps ha anat esdevenint el signe de l’opressió amb tota regla, s’ha envellit molt amb poc temps, s’ha arnat, s’ha encongit i comença a ser una paròdia de la democràcia. Ens trobem, ni més ni menys, que davant d’un mur-presó.

I ara ens podem preguntar: per què ha esdevingut així, per què ha passat això? Molt senzill: algú es va cuidar de tancar-la (la constitució) amb pany i forrellat; i es va quedar la clau.

Els murs, els fabriquen els homes, igual que les fronteres, les tanques…Murs de Berlín, de Gaza, de Melilla… per separar, per protegir-se de indesitjables, per por…Es tracta de murs de la vergonya, de l’egoisme, de la incomunicació, de la impotència, de la negació de l’altre… La natura, per contra, no fabrica murs, sinó autopistes de la comunicació entre els elements, ecosistemes. La natura ens ensenya que no podem posar tanques al camp, al cel, al mar, a l’oceà. Els murs separen, envileixen i embruten el paisatge. La natura és un cant a l’harmonia, oxigena i ennobleix el paisatge.

Si traslladem aquestes idees a un pla més mental, ens trobem amb ments tancades i ments obertes. Les ments tancades fabriquen murs, incomunicació. Les ments obertes, civilitzades, en canvi, se situen i parlen des de posicions d’iguals, ni inferiors ni superiors, tots es respecten i tenen la mateixa dignitat. I d’aquí pot néixer el pacte. El pacte consisteix en reconèixer els límits de cadascú. Cadascú és capaç de respectar la dignitat de l’altre. El pacte canalitza la força destructiva, invasiva i expansiva sense control. Només quan dos éssers són independents, se senten amb seguretat i són conscients dels seus límits, estan preparats o a punt per al pacte i la cooperació.

L’any 1979, el grup psicodèlic Pink Floyd, en el seu treball The Wall, com l’Estaca de Lluís Llach, són el símbol i representen un gran crit d’alliberament contra tota mena d’opressió. Així doncs, els catalans i les catalanes el 9N de 2014 serem capaços de retirar els maons del mur que encara ens empresona. Quants més maons retirem, més s’empetitirà el mur i ja veurem l’altra banda! Aquest 9N els catalans i les catalanes ens hem de proposar de trencar el mur, d’enderrocar-lo.

De veritat, deconstruirem el mur amb un acte tant senzill i tant potent alhora, com el de votar, perquè tenim voluntat i som valents. Només un prec: deixa de ser un maó del mur aquest 9N!

Aquest 9N sortirem de casa feliços i alegres, segurs de nosaltres mateixos; ens abillarem com ens plagui i ens auto-convocarem per a una gran festa al camp, a la natura, acompanyats de familiars, amics i amigues, veïns i veïnes, i ens adreçarem a un local de participació, amb una papereta en una mà i un clavell o una rosa en l’altre –no pas amb un lliri-, ben convençuts que aquesta és l’acció que ens caldrà fer aquell dia. I per acabar, expressem-nos mútuament un desig i una il.lusió compartida: feliç deconstrucció del mur!

Josep Maria Caralt i Musoll
Psicòleg i vocal d’Osona de la sectorial de Veïns de l’ANC

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Agrupacions veïnals, ANC, Assemblea Nacional Catalana, Assemblees veïnals, Associacions de Veïns, Catalunya, Estat Propi, Independència, Països Catalanas, Secessió, Sobirania, Veïns. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s