La lluita veïnal en el procés cap a la independència

En el marc de la campanya Ara és l’hora!, el passat 4 de setembre tingué lloc una xerrada-tertúlia organitzada per la nostra Sectorial a la seu de l’Associació de Veïns de Sant Antoni de Llefià, a la Ciutat de Badalona.

Llefià-2La xerrada, sota el títol “El reptes del món veïnal en la nova República Catalana: 11S-9N”, començà amb unes paraules prèvies del nostre coordinador, Josep Arranz, donant la benvinguda als presents i d’agraïment a l’entitat que ens oferia la seu, així com de salutació als companys de l’assemblea territorial de l’ANC-Badalona que ens acompanyaven. Arranz va passar a definir el repte polític més important que té plantejat Catalunya en aquests moments, que no és cap altre que la celebració de la Consulta sobre la independència del proper 9N. “Per això és imprescindible que aquest 11 de Setembre el poble de Catalunya doni el màxim suport a la mobilització convocada per l’ANC i Òmnium Cultural a Barcelona. Perquè així, empenyarem fort a les institucions catalanes a convocar i celebrar el Referèndum el 9N amb les garanties necessàries, tal i com es varen comprometre”, puntualitzà.

Abans de donar la paraula a la resta d’intervinents es projectà un video de la sectorial en què s’analitza el perquè de les raons de constituir una Sectorial de Veïns per la Independència i alguns dels videos de promoció de la campanya Ara és l’hora!

Arranz va fer un repàs de les plataformes i accions en què la nostra sectorial participa, com és per exemple la campanya Ara és l’hora! de la qual el coordinador de l’ANC-Badalona, Ricard Vilaregut, va exposar-ne els principals objectius.

Vilaregut va dirigir-se als presents advertint-los que tenim una oportunitat magnífica, històrica, “potser única”, de començar un país nou amb un Estat que sigui de tothom. Que ens trobem a les portes d’una consulta democràtica per decidir el nostre futur, sense cap precedent recent a Europa d’un moviment tan potent i rotund com el que ha empès el procés català durant els últims anys. I no podem deixar perdre aquesta oportunitat.

Igualment, Josep Arranz exposà com des de la sectorial s’impulsa la signatura de convenis amb les diferents federacions veïnals comprometent-se a mantenir reunions periòdiques; participar en espais unitaris en defensa del dret a decidir i col·laborar en les campanyes de l’Assemblea, entre d’altres. Finalment feu una crida als veïns i veïnes dels nostres barris, pobles i ciutats a implicar-se en l’extraordinària mobilització popular que suposarà la V a Barcelona i a convertir-se en garants de la celebració de la consulta del 9N.

La lluita veïnal forma part de la lluita per un país lliure

També tinguerem la intervenció de Toni Flores amb un llarg historial d’activisme veïnal al darrere i membre de l’Associació de Sant Antoni de Llefià. Flores, que també pertany a la Junta de la FAVB, realitzà una defensa encesa de l’esforç i la tenacitat de moltes de les lluites veïnals als nostres barris i del seu teixit associatiu, els quals “poden, han de ser, el nucli bàsic, el primer esglaó de l’esforç col·lectiu per a esdevenir un país lliure”. Flores va remarcar el paper de vertebració i cohesió social que han desenvolupat i continuen fent les associacions veïnals, sobretot en barris i ciutats durant dècades amb greus mancances de serveis i conflictivitat. I a sobre en molts casos de la duresa que han hagut d’assumir moltes reivindicacions i lluites davant una administració, habitualment arbitrària en les seves decisions. Va informar de la recent incorporació de la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona al Pacte Local pel Dret a Decidir. La lluita per un país lliure forma part de la nostra lluita veïnal, “ja que suposa el ser o no ser del nostre benestar”. Flores va assenyalar els valors de participació ciutadana, d’un major aprofundiment democràtic, de regeneració i transparència polítiques i d’un compromís de justícia i solidaritat social com els principis amb els quals volem i necessitem un nou Estat i fer de Catalunya una nova República independent i una societat més lliure i justa.

Llefià-1Hem de fer possible la Consulta el 9N i guanyar-la”. És essencial per Carles Valls, activista en els moviments de base de la veïna Santa Coloma de Gramenet i membre del Col·lectiu Drassanes, que es porti a terme la Consulta tal com es va prometre al poble català quan es va fixar, el desembre passat, la data i la pregunta. Valls va fer un breu repàs als moviments veïnals en la lluita antifranquista i durant l’anomenda Transició, puntes de llança en les reivindicacions per la democràcia, uns serveis públics de qualitat i la millora urbana dels nostres barris. Però aquests van ser traits i desactivat el seu potencial mobilitzador pels partits que van dissenyar el pacte del postfranquisme. Per això Valls creu necessari que en l’actual situació de crisi social , econòmica i de legitimitat democràtica, a les portes d’un possible nou canvi, no podem permetre que la força del carrer, dels moviments, pugui tornar a ser mediatitzada. El camí és la defensa irrenunciable del referèndum, sense dilacions ni adulteracions, seguir un procés constituent amb la participació de la societat civil i dissenyar un model avançat per la nova República Catalana.

Llefià-3Per la seva banda Josep Poveda, de la Comissió Independentista de Badalona, manifestà que la independència és l’unica possibilitat a curt termini de construir una veritable democràcia participativa i un govern del poble, si fem net dels models nefastos que hem conegut. I on dipositar totes les nostres esperances en les lluites i conquestes populars, ara fortament qüestionades. Per això va assenyalar la necessitat d’impulsar un treball constant en els barris al costat dels sectors i moviments socials més dinàmics. Treballant associació per associació, centre de treball i carrer a carrer perquè a través d’una tasca cívica i pedagògica s’ampliï el suport a l’exercici del dret a l’autodeterminació, a través de la defensa de la consulta del 9N, així com també la incorporació de nous sectors a la lluita per la independència.

La decisió democràtica del Poble català només depèn de nosaltres

La xerrada va comptar també amb Eduard Jaquet, de la sectorial Juristes per la Independència que va explicar que la seva sectorial té per finalitat esvair interrogants que existeixen en el si de moltes persones relatius al camí de Catalunya cap a la Independència, i com quedaran certs aspectes particulars i altres del nou país, sent les que més preocupen a la gent les pensions o el deute públic, com també sobre la legalitat i legitimitat del mateix procés sobiranista. Jaquet va voler remarcar, d’entrada, que quedava fora de tot dubte que una Catalunya Estat independent podrà subsistir per si sola amb els seus propis recursos. Respecte els camins que ens portaran cap a la independència es van plantejar dues situacions. Si l’escenari que es dibuixa a l’horitzó acaba amb la celebració de la Consulta el proper 9N (tolerada o no per l’Estat, però sota les lleis i legalitat catalanes i la inqüestionable legitimitat democràtica del procés), i el resultat és favorable a la Independència, s’obrirà un període de negociacions multilaterals -tant amb l’estat espanyol, com amb la comunitat internacional- que aniran conformant les diverses estructures d’estat en un periòde que pot anar d’un a dos anys, així com l’ encaix de la nova Catalunya en la comunitat internacional. Si l’escenari és el bloqueig, la prohibició, fins i tot l’ impediment físic de la Consulta, l’escenari que s’albira conté diverses variables que dependrà de la correlació de forces, però que podria forçar un trencament o una declaració unilateral d’independència. Jaquet també va parlar del contingut socialment avançat i del procés d’elaboració participatiu que haurà de tenir la nova Constitució catalana, i que la seva sectorial ajuda a definir els principals eixos.

Posteriorment es va produir una animada tertúlia entre tots els assistents que van confluir en la necessitat de pressionar per garantir la irrenunciabilitat del 9N, i el primer pas es fer de l’11S un esdeveniment massiu i exemplificador de la voluntat inqüestionable del poble català.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Agrupacions veïnals, ANC, Assemblea Nacional Catalana, Assemblees veïnals, Associacions de Veïns, Catalunya, Estat Propi, Independència, Països Catalanas, Secessió, Sobirania, Uncategorized, Veïns. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s